Visjonæren/Martyrium 1:77 – 2015
64
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-64,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Title Image

Visjonæren/Martyrium 1:77 – 2015

Om denne forestillingen

 

Den som pønsker på hevn, holder sine sår åpne
– Francis Bacon

Å våkne i baronens seng kan være forførende deilig, men også risikabelt. En kan få ideer. Vi frykter de utstøtte, fordi de er uberegnelig i sin adferd og minner oss om alt som kan gå feil. Jeppe våkner stadig opp i himmelhelvetet,- en utstøtt syndebukk og uregjerlig konge. Han befinner han seg i et dilerisk kaos, et frirom for visjonære ideer og dystopisk grubling. Utsatt for hverdagen er han uten evne til å ville det han vil, og blir et symptom på en overanstrengt verden.

Forestillingen er inspirert av Holbergs Jeppe på Bjerget. Historien om en krigsherjet mann, som søker tilflukt i rusen mens kona forsøker å banke vett inn i skallen hans.

Du er dyttet utenfor, du har skjøvet deg selv utenfor, gjort deg selv til latter, skjøvet ut i kulden, alle ler av deg, du hører ikke til der inne, er ikke en del av fellesskapet, er en klovn, en festbrems og en plage, et horn på veggen som ikke er et demokrati verdig, du er en tyrann, du er en despot, du må lyses i bann, du er fredløs for all ettertid glemt og lyst i bann, din pederast, din fusentast, din dynastiske selvdigger, æreskjelt i århundreder, kongen av en nasjon i brann, kongen av et folk i oppløsning, kongen av en skinasjon uten framtid, kongen av undergangstider, kongen av deg selv, kongen av underholdningsdemokratiet. 
– Ari Behn ”Martyrium 1:77”

Visjonæren/Martyrium 1:77 hadde premiere 15.oktober på BIT Teatergarasjen, og er en videreutvikling av forestillingen Visjonæren som hadde premiere høsten 2014 på Black Box teater i Oslo. Forestillingen var inspirert av Ludvig Holbergs komedie Jeppe på Bjerget fra 1722. Vårt omdreiningspunkt var karakteren Jeppe, den hundsede og krigsherjede bonden som søker tilflukt i rusen, men som en dag våkner i baronens seng og får ideer om å rive ned de gamle hierarkiene og selv innta posisjon som despotisk regent.

Vinteren 2015 innledet vi et samarbeid med forfatteren Ari Behn. Han hadde skrevet monologen Martyrium 1:77 som han ønsket å iscenesette i samarbeid med De Utvalgte. Monologen har en sterk personlig, og til tider visjonær stemme, der et av hovedmotivene er en reaksjon på terroristangrepet mot Utøya 22.juli 2011. Vi så muligheten til å videreutvikle Visjonæren i en ny retning ved å skrive inn deler av Behn tekst å la han overta rollen som Jeppe på Bjerget. Teksten kan også leses som en kommentar til Behns egen rolle i det offentlige rom.

 

Tekst

Ari Behn og De Utvalgte

Regi

Kari Holtan

Video/Film

Boya Bøckman

Av og med

Torbjørn Davidsen, Ari Behn, Rebekka Joki, Cantaragiu Rasturnel, Anne Holtan, Morten Kippe, Jon Platou Selvig, John Birger Wormdahl, Kim Atle Hansen, Aurora Kanbar, Pelle Ask, Ketil Davidsen, Emil Rodrigo Jørgensen, Maria Tryti Vennerød, Marguerite Barankitse, Ann Iren Ødeby

Co-produksjon

Black Box teater og BIT Teatergarasjen

Støttet av

Norsk kulturåd

Category