Skuggar – 2009
8017
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-8017,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Title Image

Skuggar – 2009

Om denne forestillingen

“Skuggar har sitt eget univers, åpent, klart og på samme tid urovekkende og gåtefullt. ‘Alt er no og alt er alltid’. Det at tid og rom er oppløst gjør at jeg som leser kjenner meg igjen i en uro. Menneskene befinner seg i et immaterielt rom på et slags nullpunkt, der erindringene om et liv sammen blir de eneste holdepunkter. Teksten utfordrer til å stille eksistensielle spørsmål og undres over hvem vi er og hvordan vi setter spor i hverandres liv.”- Regissør Kari Holtan.
De Utvalgte satte opp Skuggar på Black Box Teater i februar 2009. Forestillingen ble invitert til festspillene i Bergen samme år, og har siden vært på turné både i Norge og i utlandet.

Skuggar er det første skrevne skuespill som de Utvalgte satte opp i sin helhet. Jon Fosses forfatterskap har imidlertid fulgt med De Utvalgte siden de i 1995 satte opp forestillingen ”Erosjon”. Tekstmaterialet i denne forestillingen var basert på flere av Fosses romaner. Dette var før han hadde sitt gjennombrudd som dramatiker. Møtet med hans tekster den gang ble en rystende opplevelse som skapte en fascinasjon som har vært der siden. Tiden var derfor moden til å realisere et ønske om å jobbe med hans tekstunivers igjen da vi satte opp Skuggar i 2009.

 

Dramaet synes å utspille seg i et abstrakt landskap som står i sterk kontrast til tekstens fysiske kvalitet. Det ytre handlingsforløpet er nærmest fraværende. Karakterene er forbundet med hverandre på ulikt vis: Barn-foreldre, ekteskap og utroskap. Det som ligger begravd som følelsesmessige erindringer kommer til overflaten som sanselige fornemmelser. Det er også uholdbart og skremmende fordi det ikke lenger finnes motiv for handling. I forestillingen fremføres all tekst av barn i alderen 6 -10 år på video. Under produksjonsperioden gjorde De Utvalgte videopptak av barnas ansikter mens de ble instruert til å fremføre teksten i de ulike rollene. Dette filmmaterialet ble senere klippet for så og projiseres over på seks kokongaktige hoder støpt i plast. På scenen vandrer fire eldre mennesker rundt på scenegulvet uten å si et ord.

 

Kari Holtan ble nominert til Heddaprisen 2009 for beste regi for Skuggar.

 

PRESSEN SKRIVER:

Gjennom barneandleta og barnerøystene råker dei ei pur eksistensiell nerve.
Elin Høyland

Morgenbladet 6/2-09

– Resultatet er scenisk poesi, eksistensiell undring og en nærmest meditativ kontemplasjon – blandet med en litt henrykket forbløffelse over hvor fint barnas tekstframføring kan fungere. Det blir et tankevekkende, annerledes teater, som fra et annet sted, gitt oss her og nå.
Andreas Wiese
Dagbladet 4/2-09

– Det oppstår øyeblikk i denne forestillingen som slår hull gjennom taket.
Therese Bjørneboe
Klassekampen 6/2-09

Med avanserte kunstneriske midler ble det her frambrakt en ny gyldighet for et gammelt budskap: man når fram til mange sentrale erkjennelser først når man igjen blir som et barn.
Jan Bachmann

Frankfurter Allgemeine Zeitung 28/5-09

 

HELE ANMELDELSER:
Morgenbladet
Aftenposten
Dagbladet
Klassekampen
Idalou Larsen

Teknisk rider: Skuggar

Regissør Kari Holtan om Skuggar:

“Under arbeidet med Erosjon i 1995 leste vi det Fosse hadde skrevet til da og ble svært begeistret for hans arbeid. For en tid tilbake eksperimenterte vi med videoprojiserte ansikter på forstørrede hoder støpt i gips. Uttrykket hodene gav og fraværet av kroppen ledet tankene hen til Fosses tekster.

 

Skuggar har sitt eget univers, åpent, klart og på samme tid urovekkende og gåtefullt. ‘Alt er no og alt er alltid’. Det at tid og rom er oppløst gjør at jeg som leser kjenner meg igjen i en uro. Menneskene befinner seg i et immaterielt rom på et slags nullpunkt, der erindringene om et liv sammen blir de eneste holdepunkter. Teksten utfordrer til å stille eksistensielle spørsmål og undres over hvem vi er og hvordan vi setter spor i hverandres liv.”

Dramatiker

Jon Fosse

Regi

Kari Holtan

Video / scenografi / foto

Boya Bøckman

Instruksjon

Jørgen Langhelle
Kari Holtan

Musikk

3 øre:
Torbjørn Davidsen
John Birger Wormdahl
Kari Holtan

Produsent / dramaturg

Anne Holtan

Lysdesign

Jean Vincent Kerebel

Skuespillere

Fabian Sæthre
Leo Holtan Bøckman
Lois Mathias Williams
Ronja Maria Rodrigues
Synne Flikke
Iben Ossavy Kolbenstvedt

Aktører

Eva Bøe Moen
Hans Wedvik
Kari Vik Knutsen
Stein Davidsen

Maske

Carle Lange

Medskaper

Torbjørn Davidsen

Co-produksjon

Black Box Teater

Priser

Regissør Kari Holtan ble i 2009 nominert til Heddaprisen for beste regi

Støttet av

Norsk kulturråd
Utenriksdepartementet

Category