Jimmy Young – 2007
8151
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-8151,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Title Image

Jimmy Young – 2007

Om denne forestillingen

Jimmy Young er en karakter som ble skapt i løpet av tre døgn av skuespiller Torbjørn Davidsen og video-kunstner Joachim Hamou i 1994.
Med Hamou bak kamera og Davidsen ikledd rollen som Jimmy, dro de ut på en omvendt dannelsesreise som kom til å vare i ti år. Med falske pressekort gikk reisen via filmfestivalen i Cannes, til sufienes åndelige overhode i Egypt, til tiggere og rikfolk i New York, til havarerte inuitter og forsofne militære på Grønland. Ved hjelp av filmkamera og mikrofon ble Jimmy et trekkplaster for unge og eldre som med iver etter å eksponere seg, kastet seg inn i hans historie.
Da De Utvalgte tok Jimmy Young ned fra filmlerretet og inn på scenen fikk publikum se historien om en spenningshungrig mann som har legitimert sin skruppelløse livsutfoldelse med en grenseløs kunstnerisk søken etter rollens autensitet. Iført Jimmys sko iscenesatte skuespiller Torbjørn Davidsen spektakulære situasjoner i sitt eget liv uten tanke på handlingenes konsekvenser; i møtet med ubehaget har han alltid kunnet reise videre. Men flaksen tok etter hvert slutt og livet foran kameraet begynte å kreve tilbake.
Jimmy Young av De Utvalgte er en forestilling som utfordrer forholdet mellom fiksjon og virkelighet.
Konseptet Jimmy Young hadde i forkant av forestillingen allerede resultert i to utstillinger (København og Helsingfors), en dokumentarfilm på NRK og visninger av Jimmy’s first draft på UKS-biennalen.

 

De utvalgte takker til: Joachim Hamou, Ulla-Bella, Salvatore, Kanaliserer Monica, Smed Sven Syversen, Ingrid Lysgaard, Vilde, Leo og Eirik, Inger og Stein Davidsen, Maya Liu Bøckman, Kine Sørbøe, Ann-Iren Ødeby, Rolleif Østrem, Marianne Bratteli, Barry Kavanagh, Are Larsen, Per Platou, frk glans, Arnt Christian Teigen, NEC, Presentations Data, Videoutstyr Norge, Black Box Teater, og alle som deltok i Jimmy Youngs reise.

 

Pressen skriver:

– I møte med en forestilling som Jimmy Young blir vi konfrontert med vår egen ansvarsfraskrivelse. Vi ønsker å se noe som er sant, noe virkelig, samtidig som vi ikke er helt innstilt på å gi slipp på tryggheten som følger med fiksjonen. Jimmy Young utfordrer tilskuerens forhold til fiksjon og virkelighet like mye som den utfordrer skuespillernes forhold til dette. Vi må velge mellom vår sult etter det autentiske, etter real-life, og vårt trygge hjørne i utkanten av fiksjonen. Jeg er fremdeles litt usikker på hvilke deler av forestillingen jeg velger å tro er fiktive, og hvilke jeg da må forholde meg til som ikke-fiktive, nettopp fordi dette får konsekvenser for min egen moralske samvittighet.”

Les hele omtalen her >>
Anette Therese Pettersen
“Omvendt dannelse”, Kunstkritikk.no 18.11.2010

– Forestillingen får meg til å oppleve konseptkunst som horror – ingenting er noe annet enn det tanken gjør det til – men den er selv et eksempel på svært dyktig, konseptuell eller selvrefleksiv scenekunst, i Kari Holtans regi.
Therese Bjørneboe
Norsk Shakespeare og Teatertidsskrift

Regi

Kari Holtan

Dramaturg

Anne Holtan

Visuelt design

Boya Bøckman
Kari Holtan

Lyddesign

John Birger Wormdahl

Lysdesign

Boya Bøckman

Video/Film

Boya Bøckman
Joachim Hamou

Skuespillere

Jørgen Langhelle
Randi Rommetveit
Torbjørn Davidsen

Tekniker

Boya Bøckman

Produsent

Kari Holtan

Regikonsulent

Tage Marius Kolbenstvedt

Original musikk

3 øre

Støttet av

Norsk Kulturråd
Fond for lyd og bilde
SO
Trondheim Kommune

Category