Bevisstheten om døden har lenge ligget i skyggene av De Utvalgtes arbeid, som vedvarende underliggende kontekst og motiverende faktor – en lavt brummende motor som har drevet arbeidet fremover. I Fem forestillinger om døden blir den gitt hovedrollen, og publikum inviteres til en nær-livet-opplevelse, formidlet gjennom situasjoner og refleksjoner til noen mennesker som nærmer seg – eller allerede har passert – den eneste grenseovergangen i verden av noen betydning.
Fem forestillinger om døden er videreutviklet etter Gammel, et konsept av Ingeborg Eliassen fra 2004.
Tekst: De Utvalgte, aktørene, Randi Rommetveit, Karl Ove Knausgård.
Forestillingen er dedisert til Kari Winge Onstad (24.02.41–24.03.20).
Pressen skriver:
Jeg kunne trukket frem hvert eneste øyeblikk i denne forestillingen. (…) Men uansett hva jeg beskriver fra denne forestillingen vil det være en reduktiv øvelse, for språket mitt klarer ikke favne akkurat på hvilken måte eller hvorfor nettopp disse bildene er så vakre.
-Mariken Lauvstad, Scenekunst.no (følg linken for hele anmeldelsen)
Med hjelp av roboter, performance og pandemi klarer teatergruppen De Utvalgte å si noe nytt om livets underligste fase. Døden. (…) Fem forestillinger om døden er absolutt i Kari Onstads ånd. Rocka, poetisk, undrende, morsom og urovekkende.
-Per Christian Selmer-Andersen, Aftenposten 8.10.2020
De Utvalgte har, som så ofte før, skapt et usedvanlig godt rom. Nå har de omskapt Store Scene på Black Box Teater til et nærmest labyrintaktig spøkelseshus der jeg mister litt fornemmelse av tid og sted. Alle stasjonene gir oss nye verdener, nye liv og nye perspektiver.
-Julie Rongved Amundsen, Klassekampen. 10.10.2020
Her kan du lese hele anmeldelser:
Aftenposten: Anmeldelse av «De utvalgte»_ En vandring i den «moderne» døden