De Utvalgte – 2012
7505
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-7505,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Title Image

De Utvalgte – 2012

Om denne forestillingen

I forlengelse av ”Kunsten å bli tam” og aktualiseringen av begrepene ”innenfor” og ”utenfor”, samarbeidet De Utvalgte med en gruppe mennesker som marginaliseres og faller utenfor normalitetsbegrepet.

 

Mennesker kategoriserer hverandre ved å se etter tegn på om man er i samme kultur eller i samme inngruppe, på grunnlag av ulikhet eller nærhet til inngruppen. Vi måles opp mot normer for atferd, gjennomsnitt for intellektuelle evner og kulturelt aksepterte emosjonelle uttrykk. Skal man tro evolusjonspsykologene har vi en nedarvet skepsis mot det vi opplever som annerledes og fremmedartet.

 

Herren sa til Noah: ”Av alle rene dyr skal du ta med deg sju par, hann og hunn sammen , og av alle dyr som ikke er rene, ett par, hann og hunn sammen, av himmelens fugler på samme måte, sju par, hann og hunn, for å holde hver art på hele jorden i live”

 

Når noe er sagt så finnes det i verden. I forestillingen bruker vi utdrag fra Inger Christensens dikt Alfabet og ordene undersøkes på de medvirkendes premisser.

 

Jorden i sin bane om solen finnes

Jorden på sin rute gjennom melkeveien finnes

Med vannmasser, landmasser

Jordskjelv finnes

 

Du tenker på ord som kromosomer

Og på kjærlighetsfruktenes feilslåtte vekst

Et sted blir jeg plutselig født

 

Kompaniet mottok Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats i 2013.

Presseomtale

 

Demian Marco Vitanza, Kosmisk trøst, 1/2013, Norsk Shakespeare og Teatetertidsskrift:

“Jeg har fortsatt ikke oversikt over hva som egentlig skjedde der inne. Men da jeg gikk ut av teatersalen, så menneskene ganske annerledes ut. Helere. Helligere. Og jeg kjente fortsatt en smak av verdensrommet i munnen: Noe større enn oss, i oss.”
”Det som er spesielt her, er at annerledeshet ikke først og fremst blir presentert som et problem som må løses, men som løsningen på et problem. Noe revolusjonært.”

Hele anmeldelsen: Norsk Shakespeare og Teatertidsskrift

 

Therese Bjørneboe, Teatermirakel, 22.22.2012, Aftenposten:

“En forestilling som er så vakker at det gjør vondt”
“Rommet ‘forsvinner’, og menneskene på scenen befinner seg ute i universet, på stjernehimmelen. […] Evnen til å ta verden til seg, føle samklang med universet og gjenkjenne seg selv i den andre. De fleste skuespillerne […] har Downs syndrom […] videoopptak [gir] anledning til nærportrett som tar pusten fra en. Så blottstilt. Så skjørt og samtidig brutalt, er det en forestilling som kommuniserer noe om å leve med sansene vidåpne. Hvis man kan det, og tør det. […] opptil oss hva slags moralsk og politisk, eller spirituelt innhold vi leser inn. Men jeg sitter igjen med en følelse av å være ved kjernen av det denne debatten dreier seg om.”

 

IdaLou Larsen, Et viktig budskap, 23.11.2012, Klassekampen:

“Som vanlig hos De Utvalgte tilfører Boya Bøckmans projeksjoner oppsetningen visuell spenning, intensitet og dramatikk. De Utvalgte er et både dristig og ambisiøst prosjekt, som stiller store krav til de medvirkende, krav som de absolutt klarte å innfri på premieren, til sin egen naive, rørende og hjertevarmende glede. Akkurat som Marte Wexelsen Goksøyr gjorde tidligere i år med Jeg svarte på en drøm som i disse dager har vakt begeistring på Nationaltheatret, får De Utvalgte fram det allmenne ved å være menneske, enten man nå er født sånn eller slik. Et viktig budskap i dag.”

 

Teknisk rider: Rider De Utvalgte

<br>

Tekst

Inger Christensen / Ensemblet

Regi

Kari Holtan

Video/Film

Boya Bøckman

Medskapere

Bjarne Larsen
Egil Berggren
Gjøril Bjercke Sæther
Hans Askill Utaaker
Inger Johanne Norberg
Katarina Fierrro Norberg
Lotte Tvedt
Pelle Ask
Ramou Lewis
Rebekka Joki
Torbjørn Davidsen
Vilja Larsen

Coprodusenter

Black Box Teater / BIT Teatergarasjen

Priser

Heddaprisen, 2013
for særlig kunstnerisk innsats

Støttet av

Norsk kulturråd

Category